Swipe to the left

Zalety kawy świeżo palonej

Zalety kawy świeżo palonej
11 listopada 2018

Świeżo palona kawa to gwarancja doskonałego smaku i aromatu – odkryj nowe walory smakowe dzięki kawom światowym świeżo palonym w naszych palarniach!Kawa kawie nierówna – dowiedz się więcej, zanim spróbujesz.

Ziarna pochodzące z odległych zakątków świata niezmiennie zachwycają – opowieścią o miejscu, w którym dojrzewają, zapachem, smakiem, aromatem.

Palarnia kawy – miejsce, w którym wydobywany jest niezwykły smak ziaren

Zanim ziarna kawy wylądują w Twoim kubku, przebywają długą drogę. Zbierane ręcznie w odległych krajach, takich jak Gwatemala czy Sri Lanka, udają się w podróż do najważniejszego miejsca – palarni kawy. To właśnie tu wydobywamy ich wyjątkowy smak i aromat. Istnieje wiele metod wypalania ziaren,w profesjonalnych palarniach nad przebiegiem całego procesu czuwa doświadczony mistrz palenia. To on dba o to, aby wypalona została odpowiednia ilość ziaren, aby temperatura była optymalna, a sposób chłodzenia ziaren najbardziej adekwatny dla danego rodzaju kawy. Dzięki temu w palarniach kawy każdego dnia wypalane są najwyższej klasy ziarna.

Gotowe kawy dostępne od ręki na sklepowych półkach pakowane są w papierowe i foliowe opakowania, a następnie tygodniami i miesiącami leżą w magazynach czy w sklepach. W efekcie kawa taka traci aromat już kilka godzin po otworzeniu opakowania. Kawa świeżo palona natomiast osiąga pełnię smaku w kilka dni po wypaleniu i jej aromat utrzymuje się nawet przez trzy miesiące – dzięki odpowiednim technikom palenia oraz wielowarstwowym opakowaniom możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem przez tak długi czas. Choć… z doświadczenia wiemy, że się nie powstrzymasz i zużyjesz całe opakowanie znacznie szybciej!

Od czego zależy smak i aromat kawy świeżo palonej?

Aromat i smak świeżo palonej kawy zależy od kilku czynników. Najważniejszy jest oczywiście rodzaj ziaren. To, w jakim klimacie kwitła kawa. Ziarna chłoną to, co najlepsze z otoczenia – bogata roślinność i czyste powietrze wpływają na smak kawy, którą później pijesz. Im dalej od cywilizacji przepełnionej nową technologią, samochodami i spalinami rośnie kawa, tym lepiej. Smak zmienia się w zależności od sposobu palenia kawy - palenie jasne i średnie pozwala na zachowanie wysokiej zawartości kofeiny w ziarnach, a jednocześnie na osiągnięcie delikatnego smaku. Palenie ciemne z kolei sprawia, że ziarna mają intensywny smak, kwasowość znika, a na jej miejsce pojawiają się aromaty czekolady i orzechów. Warto eksperymentować z kawą, wypalaną poszczególnymi metodami, aby wybrać tę, która będzie dla Ciebie idealna.

Ostateczny smak kawy zależy również od tego, czy jest wypalana z jednego rodzaju ziaren, czy może stanowi mieszankę kilku typów. Palarnie kawy tworzą swoje własne, autorskie mieszanki ziaren, które niejednokrotnie pozostają tajemnicą. W ten sposób prawdziwi pasjonaci kawy mogą odkrywać coraz to nowe smaki i delektować się niezwykłym aromatem, pochodzącym na przykład z nieskazitelnych rejonów Gwatemali… Picie świeżo palonej kawy staje się wyjątkową przyjemnością, od której bardzo szybko można się uzależnić – wie o tym każdy, kto choć raz spróbował kawy, pochodzącej z profesjonalnej, prowadzonej z pasją palarni.

Jak wybrać świeżo paloną kawę, jak szukać swojego smaku?

Wybór odpowiedniej dla siebie świeżo palonej kawy traktować należy jak przygodę. Istnieje mnóstwo rodzajów ziaren i metod palenia, spośród których odnalezienie właśnie tego smaku, za którym tęsknić będziemy kładąc się spać, jest trudne. Jeśli dopiero zaczynasz poznawać kawę świeżo paloną, warto zdać się na doświadczenie mistrzów palenia kawy – oni wiedzą, jak rozpieścić podniebienia i zmysły swoich klientów, choć każdy smak ma indywidualny i mistrzowie palenia są jedynie wskazówką. Przede wszystkim warto eksperymentować – nie bać się, szukać, doświadczać, rozkoszować się różnorodnością. Profesjonalne palarnie kawy oferują swoim klientom specjalne próbki, aby mogli oni poznać więcej smaków – dzięki temu możesz do woli wybierać w poszukiwaniu tych najlepszych dla siebie ziaren. Pasjonat kawy wie, że ta wędrówka nigdy się nie kończy – bo świat świeżo palonej kawy nie jest niczym ograniczony i każdego dnia w palarniach powstają zupełnie nowe, zachwycające mieszanki ziaren…

Sprawdź, jakie kawy powstały w naszej palarni. Potrzebujesz pomocy w wyborze? Zadzwoń, napisz, podpowiemy, jaka kawa byłaby dla Ciebie najlepsza.