W kawiarniach już od listopada królują oryginalne, świąteczne smaki. Kawa dyniowa, pralinowa czy piernikowa podbiły serca wielu kawoszy, którzy w ulubionym napoju oprócz dawki energii szukają także rozgrzewającej, świątecznej nuty. Sprawdź, jak przygotować pyszną, zimową kawę w domu – świąteczna kawa będzie wspaniałym dodatkiem do makowca i sernika!

Świąteczna kawa na słodko – przepisy na najlepsze desery kawowe

W czasie przygotowań do Wigilii w naszych domach unoszą się wspaniałe zapachy. Nad aromatami dań głównych, dominują niezwykłe nuty zapachowe deserów. Jabłko z cynamonem, pomarańcze czy piernik – wszystkie kojarzą nam się z ciepłą, rodzinną atmosferą. Aromatami tymi możemy się cieszyć, również, gdy przygotujemy pyszną świąteczną kawę:

  • Kawa z cynamonem – tę kawę przygotowujemy z podwójnego espresso, połowy szklanki mleka, płaskiej łyżeczki cynamonu oraz dwóch kostek czekolady. Mleko podgrzewamy razem z czekoladą, która powinna się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy do niego większość cynamonu i całość przelewamy do kubka z kawą. Wierzch posypujemy resztą cynamonu, opcjonalnie całość można posypać startą czekoladą.
  • Kawa piernikowa – tajemnym składnikiem tej kawy jest piernikowy syrop, który z łatwością przygotujemy w domu. W tym celu nie używamy gotowej przyprawy piernikowej, ponieważ ta często zawiera mąkę. Piernikowy syrop do kawy przygotowujemy z 1 szklanki wody, 1 szklanki cukru, 1 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Wszystkie składniki oprócz ekstraktu z wanilii podgrzewamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia, co chwilę mieszając. Całość gotujemy na wolnym ogniu od 10 do 15 minut, nie przerywając mieszania. Gdy syrop odpowiednio zgęstnieje, dodajemy do niego ekstrakt z wanilii i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimny syrop piernikowy wlewamy do szklanej butelki lub słoika – w lodówce możemy przechowywać go nawet 2 miesiące. Do przygotowania kawy piernikowej będziemy potrzebować podwójnego espresso, 2 łyżeczek syropu i szczyptę gałki muszkatałowej. Miłośnicy bardzo słodkich kaw mogą dodać bitą śmietaną.

Pikantna kawa świąteczna

Fani nietypowych smaków i aromatów z pewnością chętnie sięgną po pikantną kawę świąteczną. Zaletą tej kawy – oprócz oczywistych właściwości pobudzających – jest jej duża moc rozgrzewająca. Dzięki niektórym przyprawom kawa także będzie wspomagać trawienie. Jak przygotować pikantną kawę świąteczną?

  • Kawa orange chilli – 200 ml wody zagotowujemy w rondelku. Do wrzątku dodajemy szczyptę chilli i 2 plasterki pomarańczy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez minutę, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanego podwójnego espresso.
  • Kawa po meksykańsku w wersji pikantnej – do rondelka wlej szklankę mleka, wsyp 2-3 łyżeczki brązowego cukru, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczkę cynamonu, szczyptę pieprzu cayenne, szczyptę gałki muszkatałowej i opcjonalnie szczyptę soli. Całość zagotowujemy, mieszając, następnie dolewamy 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i łączymy z podwójnym espresso. Kawę możemy udekorować bitą śmietaną.

Poza wymienionymi kawami świątecznymi na słodko i w wersji pikantnej, w zimowe (również świąteczne) wieczory chętnie sięgamy po kawę z… alkoholem. Kawa z likierem Baileys z dodatkiem słodkiej śmietanki 30% czy kawa z rumem pobudzą i rozgrzeją nas, gdy przyjdziemy z powigilijnego spaceru, kuligu czy pasterki.

Comiesięczna subskrypcja to świetny sposób na upewenienie się, że w Twoim domu nigdy nie zabraknie świeżo palonej, ulubionej kawy.