Kawę cenimy przede wszystkim za pobudzające właściwości oraz za niepowtarzalny aromat i smak. Nauczyliśmy się parzyć kawę na różne sposoby, uzyskując w ten sposób zróżnicowane napoje – od mocnego espresso po delikatną latte. Szukając najlepszej dla siebie kawy, nie sposób nie zauważyć, że smak tej używki różni się, nawet gdy parzymy teoretycznie taką samą kawę. Dowiedz się, od czego zależy smak kawy. Jak możemy zmieniać smak i aromat parzonej przez nas kawy?
Czym różnią się poszczególne gatunki rodzaje kaw?
Najbardziej cenionym gatunkiem kawy jest arabika. Uprawiana na zboczach gór na wysokości od 800 do 2000 m n.p.m. potrzebuje odpowiedniej ilości opadów, a także cienia. Uprawę tego gatunku kawy utrudnia fakt, że arabika podatna jest na choroby. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i pełnym aromatem. Arabika ma aż 75% udziały w rynku.
Na drugim miejscu plasuje się robusta, której uprawa jest znacznie łatwiejsza. Dzięki większej zawartości naturalnych pestycydów, czyli kofeiny, robustę znacznie rzadziej dopadają choroby. Uprawia się ją także na mniejszych wysokościach – od 200 do 900 m n.p.m. Zaparzone ziarna robusty dają intensywny w smaku, ale mniej aromatyczny napar, na powierzchni którego osiada się crema – naturalna pianka. Robusta z reguły jest także bardziej kwaśna niż arabika.
Trzecim gatunkiem kawy jest mało popularna liberika – jej udział w rynku wynosi niespełna 1%. Warto zwrócić uwagę, że oprócz 3 gatunków kawy, wyróżniamy wiele jej rodzajów. Każdy charakteryzuje się innym smakiem, aromatem i różną intensywnością. Do najlepszych kaw na świecie zaliczamy Jamajkę Blue Mointain, która najlepiej smakuje drobno zmielona, podobnie jak Brazylia Santos czy hinduska Monsoon Malabar. Niektóre gatunki kaw najlepiej smakują po zaparzeniu grubo zmielonych ziaren – kolumbijską Medellin Excelso najlepiej parzyć w ekspresie przelewowym lub w prasie francuskiej do kawy. Z kolei etiopską arabikę mokkę można zmielić grubo (do ekspresów przelewowych) lub na pył do parzenia po turecku.
Smak kawy zależy od sposobu parzenia
Parząc swój ulubiony napój, warto eksperymentować. Może bowiem się okazać, że kawa, którą najczęściej mielimy grubo do ekspresu przelewowego, smakuje nam jeszcze bardziej po zaparzeniu w kawiarce czy po turecku. Smak kawy zmienia się bowiem w zależności od grubości zmielenia ziaren oraz samego sposobu jej przyrządzania.
Kawę najlepiej parzyć wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Jeśli nie dysponujemy czajnikiem, który podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury, parzenie kawy możemy rozpocząć minutę po zagotowaniu się wody. Nie bez znaczenia jest także to, jakiej wody używamy do przygotowywania kawy. Im więcej jonów magnezowych zawiera woda, tym kawa lepiej smakuje. Z kolei im więcej zawiera sodu i dwuwęglanów, tym kawa smakuje gorzej. Dlatego nie zaleca się parzenia kawy wodą mineralną, chyba że charakteryzuje się ona obniżoną zawartością sodu.
Smak kawy możemy zmieniać także zmieniając stosunek ilości wody do ilości kawy, a także dodając różne dodatki smakowe – mleko, mleko roślinne, przyprawy korzenne czy syropy. Warto także próbować różne rodzaje kaw, by znaleźć ten, który smakuje nam najbardziej.