Nie tylko mleko i cukier… doskonałe dodatki do kawy!
Jedwabiście mleczna kawa? A może słodka? To zależy oczywiście od preferencji, nastroju i towarzystwa, w którym się znaleźliśmy. Jednak niezależnie od okoliczności, warto czasem dać się przekonać do eksperymentów i spróbować czegoś nieoczekiwanego… Czy znajdziemy w ten sposób nową, idealną kompozycję smaków? Być może… Pewne jest jednak, że lista doskonałych dodatków do kawy jest znacznie dłuższa niż mleko i cukier.
MLEKO SKONDENSOWANE
Espresso z dodatkiem mleka skondensowanego to zachwycające połączenie. Ten napój jest znany i chętnie pijany w całej Azji Południowo-Wschodniej. I pewnie właśnie z tego regionu świata dotarł do nas, ponieważ często mówi się, że jest to kawa po wietnamsku. Napój jest pyszny i bardzo słodki. Może skutecznie zastąpić nasz ulubiony deser.
OLEJ KOKOSOWY
Czarna kawa z dodatkiem zdrowego oleju roślinnego, np. kokosowego może mieć bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wypijana zamiast śniadania, pozwoli nam zgubić dodatkowe kilogramy. Zalecana jest też osobom aktywnie uprawiającym sport. Cukru do takiej kawy nie należy dodawać, ale aromatyczne przyprawy są bardzo mile widziane!
PRZYPRAWY
Przenieście się myślami na Bliski Wschód, aby spróbować małej czarnej w wersji orientalnej. Dodajcie kardamon, by uzyskać kawę po arabsku. Kawa z pieprzem to przysmak marokański. Kto się nie boi, może spróbować nawet kawy na ostro, z dodatkiem chilli. Takie połączenia nie są w Polsce jeszcze zbyt popularne… ale, zasługują na uwagę. Elektryzują kubki smakowe. Nikogo nie pozostawiają obojętnym.
OWOCE
Czy wiesz, że świeże owoce bardzo dobrze komponują się z kawą? Mango, ananas, banan, maliny, jabłko, pomarańcza, cytryna… Nie trzeba wcale ograniczać swojej wyobraźni, ponieważ świetnie sprawdzają się te bardzo słodkie oraz – co dla wielu osób będzie zaskoczeniem – również te zupełnie kwaśne. Po zblendowaniu kawy z owocami, można dodać nieco śmietanki albo kostkę czekolady dla jeszcze lepszego efektu.
ALKOHOL
Najbardziej znana jest u nas kawa po irlandzku czyli z dodatkiem whiskey. Nasze możliwości są jednak praktycznie nieograniczone. Dodając rum – otrzymamy kawę po jamajsku, dodając gin – kawę po angielsku, wódkę – kawę po rosyjsku. Kto nie jest gotowy na takie ekstrawagancje, może połączyć swoje espresso, late albo cappuccino z Advocaatem lub innym słodkim likierem.
Na tym lista dodatków na pewno się nie kończy. Cała radość polega jednak na tym, aby znaleźć własne idealne połączenie. A może jakiś pomysł chodzi Wam już po głowie?