Po świątecznym obiedzie, a niekiedy także wigilijnej kolacji, lubimy napić się pysznej kawy. Ulubiony napój może  nie tylko postawić nas na nogi, ale także nie pozwoli zapomnieć o świątecznej atmosferze, jeśli przyrządzimy jedną ze świątecznych kaw. Przedstawiamy trzy przepisy na kawę w świątecznym wydaniu – wypróbuj je wszystkie i przyrządź swoim gościom najlepszą świąteczną kawę.

Piernikowa kawa świąteczna

Piernik to deser, który jak żaden inny kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Jeśli nie zdążyliśmy odpowiednio wcześnie przed świętami upiec pierniczków lub jeśli nigdy nie mamy ich dość, piernikowa kawa świąteczna będzie doskonałym wyborem:

  • będziemy potrzebować: szczypty cynamonu, szczypty imbiru, szczypty gałki muszkatołowej, szczypty kardamonu, podwójne espresso, 4 łyżki mleka skondensowanego, szklanki wrzątku i 1 łyżki miodu
  • podwójne espresso parzymy w wysokiej szklance lub dużym kubku
  • do rondelka wlewamy pół szklanki wody, mleko skondensowane i wsypujemy wszystkie przyprawy; gdy całość się zagotuje, dodajemy miodu
  • do zaparzonej kawy dodajemy zawartość rondelka i dokładnie mieszamy

Do przygotowania piernikowej kawy świątecznej nie używamy gotowej przyprawy do piernika, ponieważ zawiera ona mąkę.

Orange chilli – świąteczna kawa w nietypowym wydaniu

Choć pomarańcze możemy jeść cały rok, ich zapach wielu z nas zdecydowanie kojarzy się ze świętami. Następna propozycja świątecznej kawy będzie łączyć słodycz pomarańczy i pikantny smak papryki. Warto przekonać się do tego połączenia i spróbować kawę świąteczną orange chilli:

  • będziemy potrzebować: podwójne espresso, 200 ml wrzątku, 2-3 plasterki pomarańczy i szczyptę chilli
  • przygotowania zaczynamy od zaparzenia podwójnego espresso
  • następnie w rondelku gotujemy 200 ml wody i dodajemy do niej chilli, a następnie plasterki pomarańczy
  • zawartość rondelka dolewamy do podwójnego espresso, a całość słodzimy, jeśli lubimy słodką kawę

Kawa po irlandzku – kawa świąteczna, która szybko stawia na nogi

Zmęczeni przygotowaniami do świąt, a także nieco przejedzeni, chętnie pijamy mocną kawę, która szybko nas pobudza i jeszcze długo pozwala cieszyć się wspaniałą atmosferą. Kawa po irlandzku będzie znakomitym wyborem, jeśli szukamy dużej dawki energii, a po jej wypiciu nie planujemy prowadzić samochodu:

  • będziemy potrzebować: podwójne espresso, szklankę brązowego cukru, opcjonalnie śmietankę 30%
  • do rondelka wlewamy szklankę wody i szklankę brązowego cukru, gotując mieszamy do uzyskania gęstego syropu
  • parzymy podwójne espresso, do którego dolewamy 50 ml syropu cukrowego i 50 ml whisky
  • jeśli lubimy kawowe desery, śmietanę kremówkę ubijamy i dajemy na wierzch kawy po irlandzku

Kawa świąteczna smakować będzie najlepiej, gdy do jej przygotowania użyjemy dobrej jakości ziarna – np. kawę Ethipia Dilmah, którą zmielimy tuż przed zaparzeniem.

Comiesięczna subskrypcja to świetny sposób na upewenienie się, że w Twoim domu nigdy nie zabraknie świeżo palonej, ulubionej kawy.