Smakosze kawy ogromną uwagę przywiązują do samych ziaren, a także sposobu parzenia. Próbując kawę z ekspresu, z kawiarki czy chemeksu, odnajdujemy swój ulubiony smak. Stosunkowo rzadko przywiązujemy jednak uwagę do młynka, w którym mielimy ziarna. Niestety mielenie kawy w nieodpowiednim młynku pozbawia nas najlepszych walorów smakowych! Dlatego warto zainwestować w dobry młynek do kawy. A czy wiesz, czym się kierować przy jego zakupie?
Dlaczego warto zainwestować w dobry młynek do kawy?
Przewagę kawy w ziarnach nad kawą mieloną trudno przecenić. Właściwości kawy utrzymują się do kilkunastu minut po jej zmieleniu, po czym kawa znaczną część walorów smakowych i zapachowych po prostu traci. Kupując gotową, zmieloną kawę, nie mamy też pewności, co tak naprawdę w kawie się znajduje. Możemy mieć jednak pewność, że do pakowania mielone są ziarna słabszej jakości.
Mielenie kawy w domu tuż przed parzeniem kawy ma jeszcze inne zalety. Sami możemy zadecydować, jak grubo zmielić kawę, by była idealna do parzenia kawy w wybrany sposób. Inaczej należy mielić kawę na espresso, inaczej do parzenia w kawiarce, inaczej do chemeksu, a jeszcze inaczej do parzenia we french pressie, w tygielku, w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym…
Do parzenia dobrej kawy nie wystarczy jednak jakikolwiek młynek. Nieodpowiednio zmielone ziarna sprawią, że nasz ulubiony będzie gorzkawy lub nijaki, w zależności od sposobu parzenia kawy. Aby zaparzyć pyszną kawę niezbędny jest dobry młynek do kawy.
Młynek do kawy – jaki wybrać, na co zwrócić uwagę?
Młynki do kawy dzielimy przede wszystkim na młynki żarnowe i młynki ostrzowe. Nie ulega wątpliwości, że nawet najtańszy młynek żarnowy jest lepszy od młynka ostrzowego (udarowego). Młynek żarnowy mieli kawę na równe części, z kolei młynek ostrzowy ściera ziarna na nierówne drobinki, a w procesie tym powstaje znaczna ilość pyłu. Właśnie tak nierówno zmielone ziarna i pył odpowiadają za goryczkę w kawie, której chcemy uniknąć.
Spośród żarnowych młynków do kawy możemy wybrać młynki ręczne i elektryczne, młynki z żarnami ceramicznymi i stalowymi, rzadko z żarnami z innych materiałów. Żarna w młynkach są płaskie lub stożkowe. Chociaż często słyszy się, że najlepsze są żarna ceramiczne, to jednak w zdecydowanej większości to żarna stalowe są ostrzejsze i najlepiej mielą ziarna kawy. Słabszej jakości żarna ceramiczne mogą je bardziej miażdżyć, ale i tak budżetowe młynki z ceramicznymi żarnami są lepszym wyborem niż młynki ostrzowe.
Bariści najczęściej wybierają elektryczne młynki do kawy ze stalowymi żarnami, które szybko, dokładnie i równo mielą ziarna. Przy okazji wspomnimy, że bariści o wiele większą uwagę zwracają na jakość młynka niż ekspresu do kawy. Jeśli więc musimy wybierać, w co zainwestować większą kwotę, postawmy właśnie na młynek do kawy. To dzięki niemu kawa parzona w każdy sposób będzie najlepsza, będzie także wspaniale pachnieć.