Kawę z mlekiem możemy pić na wiele sposobów. W domu często pijemy kawę białą, w kawiarniach zaś chętniej zamawiamy latte macchiato, flat white czy mocchę, ale czy faktycznie wiemy, jaką kawę powinniśmy otrzymać, gdy prosimy o jedną z nich? Dowiedz się, jak przyrządza się kawę z mlekiem na różne sposoby.
Latte macchiato – popularna kawa z mlekiem w polskich kawiarniach
Latte macchiato to jedna z najdelikatniejszych kaw, dlatego chętnie zamawiamy ją popołudniu, a nawet wieczorem. W tym napoju mleko dominuje, zaś kawa jest ważnym dodatkiem. Latte macchiato podawane jest w wysokiej szklance z grubego, przezroczystego szkła – dzięki temu możemy podziwiać efektowną strukturę latte macchiato. Do przygotowania wszystkich kaw z mlekiem, również do latte macchiato potrzebujemy espresso. Jedną porcję mleka spieniamy – pamiętać należy, że spieniać należy gorące mleko. Do spienionego mleka wlewamy porcję lub dwie porcje espresso, a całość wieńczymy pianką z mleka o grubości 1-2 cm.
Macchiato – kawa z niewielką ilością mleka
Dla osób, które w kawie najbardziej cenią wyrazisty jej smak, a mleka lubią dodawać jedynie odrobinę, stworzono macchiato. W tym przypadku do odrobiny spienionego mleka dodajemy espresso – na wierzch nie dodajemy pianki. Kawa jedynie delikatnie zmienia smak, jest nieco subtelniejsza niż espresso.
Flat white – mocna kawa z puszystym mlekiem
Kolejna propozycja mocnej kawy z mlekiem to flat white. Do przyrządzenia tej kawy potrzebujemy podwójne espresso oraz pełnotłuste mleko – można również użyć mleka skondensowanego. Mleko należy podgrzać do temperatury około 70 stopni, a następnie przelać je do naczynia, które możemy zamknąć. Takim naczyniem kilkukrotnie wstrząsamy, otrzymując puszystą konsystencję. Można także spróbować delikatnie spienić mleko, pilnując by mleko nie było spienione, a jedynie puszyste. Do filiżanki podwójnego espresso dolewamy puszyste mleko, które powinno tworzyć jednolitą, płaską pokrywę.
Moccha – czekoladowa kawa z gorącym mlekiem i bitą śmietaną
Miłośnicy czekoladowych smaków powinni sięgnąć po mocchę (mokkę). W 150 ml mleka podgrzewamy 30 g gorzkiej czekolady. Bardzo ciepłe czekoladowe mleko wlewamy do wysokiej szklanki, a następnie powoli dodajemy 50 ml espresso. Całość przykrywamy bitą śmietaną, którą posypujemy kakao.
Marocchino można uznać za słodszą i mniej czekoladową wersją mokki. Marocchino również przygotowujemy w szklance, na której dno wlewamy odrobinę rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Zalewamy ją słodkim espresso, wierzch posypujemy kakao, a następnie kładziemy warstwę ciepłego, dobrze ubitego mleka, które również posypujemy kakao.
Cappuccino – przepis na słodką kawę z mlekiem
Aby uzyskać idealne włoskie cappuccino, najpierw powinniśmy przygotować 25 ml espresso. 100 ml mleka (najlepiej 3,2%), podgrzewamy do temperatury około 70 stopni i następnie spieniamy spieniaczem lub mikserem. Jeśli mleko spieniamy za pomocą dyszy w ekspresie, nie musimy oczywiście mleka podgrzewać. Dobrze spienione mleko dolewamy powoli do espresso. Możemy także część mleka zostawić i ponownie spienić, by uzyskać jeszcze gęstszą piankę, którą nakładamy na wierzch napoju. Jeśli chcemy uzyskać cappuccino o nieco bardziej wyrazistym smaku kawy, możemy zastosować odrobinę mniej spienionego mleka, w zamian dodając więcej mlecznej pianki – cappuccino scuro jest rzadko spotykaną w polskich kawiarniach odmianą klasycznego włoskiego cappuccino.
Fanom kawy o smaku pełnego kontrastów proponujemy Con Panna – podwójne espresso z bitą śmietaną to kompozycja, która zaskakuje niejednego miłośnika kawy.