Cukier i mleko bądź śmietanka to najczęściej wybierane dodatki do kawy. Wśród miłośników kawy znajdziemy osoby, które preferują jedynie mocną, słodką czarną kawę, bez żadnych dodatków. Inni z kolei uwielbiają sięgać po dodatki do kawy – po niektóre z nich najchętniej zimą, ze względu na rozgrzewającą moc. Inne stosowane są znacznie rzadziej, a są też takie, o których nie pomyślelibyśmy w kontekście parzenia kawy. Przekonaj się, jakie dodatki do kawy można wykorzystać podczas przyrządzania ulubionego napoju.
Klasyczne dodatki do kawy
Do klasycznych dodatków do kawy można z całą pewnością zaliczyć startą czekoladę. Często stanowi ona dekorację pysznego napoju, ale w niektórych rodzajach kawach jest podstawowym składnikiem, który zmienia smak – np. w mocha latte.
Innym dodatkiem do kawy, głównie dekoracyjnym, jest kakao. Posypana nim pianka z ubitego mleka zachęca do skosztowania napoju – taka kawa kusi nie tylko aromatem i smakiem, ale także smakowitym wyglądem. Warto nadmienić, że do przyrządzenia latte cafe najlepiej wykorzystywać schłodzone mleko. Ciepłe mleko będzie nam ciężko ubić na gęstą konsystencję, a śmietanka może być zbyt mdła, gdy pijemy dużą porcję kawy.
Przyprawy – aromatyczne dodatki do kawy
Parząc kawę zimą, chętnie sięgamy po przyprawy. Cynamon, wanilia, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa to najpopularniejsze przyprawy, jakimi urozmaicamy nasz ulubiony napój. Ale kawę możemy doprawić także imbirem, papryczką chilli, a nawet pieprzem – ostre dodatki do kawy wspaniale przełamują jej smak i naprawdę skutecznie rozgrzewają.
Alkohol – dodatki do kawy dla dorosłych
Myśląc o kawie z dodatkiem alkoholu, najczęściej wyobrażamy sobie kawę po irlandzku (z whisky) bądź kawę z rumem. Kawa z mocnym alkoholem dobrze rozgrzewa, jest pyszna i przy okazji bardzo pobudzająca. Jeśli jednak macie ochotę spróbować „czegoś nowego”, zachęcamy do przyrządzenia kawy z cherry, amaretto, likierem migdałowym, ajerkoniakiem, a nawet… winem z miodem! Z dodatkiem wanilii, cynamonu i kakao kawa z winem i miodem smakować będzie znakomicie. Do tego przepisu wykorzystajcie czerwone wytrawne wino.
Owocowe dodatki do kawy
Przygotowując kawę, stosunkowo rzadko sięgamy po owoce. A szkoda! Kawa z pianką udekorowana malinami smakuje rewelacyjnie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Coraz popularniejszym dodatkiem do kawy staje się natomiast mus z dyni, który jest niezbędny, by przyrządzić pyszną pumpkin spice latte.
Dodatki do kawy pozwalają cieszyć się smakiem pysznej, świeżo mielonej kawy najlepszej jakości – smak ulubionego napoju urozmaicimy, stosując wyłącznie świeże dodatki do kawy bez zbędnych konserwantów i wzmacniaczy smaku.