Kawa słynie ze swoich właściwości pobudzających. Kofeina zwiększa ciśnienie krwi, bezpośrednio wpływając na koncentrację i pamięć krótkotrwałą. Po wypiciu kawy szybciej się uczymy, efektywniej pracujemy umysłowo, a wydolność naszego organizmu się zwiększa. Właśnie dzięki tym właściwościom kawa to najlepsza przedtreningówa – a w dodatku całkowicie naturalna i niezwykle pyszna!
Najlepsza przedtreningówka – jak kawa wpływa na wydolność organizmu?
Kofeina zawarta w kawie nas pobudzi i zmobilizuje do działania. Takie pobudzenie przydaje się szczególnie tym, którzy preferują poranne treningi, ale kawę przed treningiem chętnie wypijają także osoby, które ćwiczą popołudniu. Kofeina wykazuje nie tylko właściwości pobudzające, ale także przeciwbólowe, dzięki którym lepiej znosimy ból mięśni. Pijąc kawę przed treningiem, jesteśmy w stanie zwiększyć intensywność treningu, co przekłada się na lepsze efekty.
Kawa zmniejsza zakwasy i przyspiesza regenerację organizmu
Podczas treningu, zarówno siłowego, aerobowego, jak i interwałów, w naszym organizmie dochodzi do mikrouszkodzeń włókien mięśniowych. To głównie z tego powodu po każdym treningu zaleca się odpoczynek i czas na regenerację oraz spożycie posiłku węglowodanowego. Istnieją jednak substancje, które przyspieszają proces naprawy włókien mięśniowych, a jedną z nich jest kofeina. Wykazano, że przyjęcie kofeiny daje taki sami efekt w regeneracji mięśni, jak dostarczenie organizmowi węglowodanów. Jeśli połączymy wypicie kawy po treningu z posiłkiem węglowodanowym, mięśnie zregenerują się o 66% efektywniej. Kawa więc doskonale sprawdza się przed, jak i po treningu.
Mikrouszkodzenia włókien mięśniowych odczuwamy w postaci zakwasów. Za ich odczuwanie odpowiedzialny jest związek chemiczny, zwany adenozyną. Kawa wypita przed treningiem blokuje ten związek, dzięki czemu odczuwalne zakwasy są znacznie mniejsze lub nie czujemy ich wcale.
Kawa – najlepsza przedtreningówka dla osób odchudzających się
Po kawę przed treningiem chętnie sięgają osoby, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Oczywiście efektywniejszy trening pozwoli nam spalić więcej kalorii, ale to nie jedyne zalety picia kawy w trakcie odchudzania. Kawa przyspiesza metabolizm, co pozwala nie tylko uzyskać prawidłową masę ciała, ale także uniknąć efektu jojo. Ponadto kofeina przyspiesza proces lipolizy, czyli procesu rozpadu tłuszczy.
W większości przedtreningówek główną substancją czynną jest właśnie kofeina. Niestety uzupełniania jest ona najczęściej o sztuczne substancje. Dlatego zdrowiej jest pół godziny do godziny przed treningiem wypić podwójne espresso. Pamiętać należy, że tylko świeże i dobrej jakości ziarna kawy zawierają substancje, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dlatego wybierajmy ulubiony gatunek kawy, a ziarna mielmy bezpośrednio przed parzeniem kawy.