Chociaż lekarze powtarzają, że w upalne dni powinniśmy sięgać przede wszystkim po gorące napoje, my wolimy chłodzić się napojami zimnymi, również mrożoną herbatą i kawą. Mrożoną kawę możemy zamówić w ulubionej kawiarni lub przygotować samodzielnie, wykorzystując ulubiony gatunek kawy, a także dodatki. Dowiedz się, jak zrobić kawę mrożoną i delektuj się smakiem ulubionego napoju w wersji na zimno.
Popularna kawa mrożona po włosku i grecku
Osoby, które chętnie spędzają czas na południu Europy, z pewnością piły frappe. Do przyrządzenia tej kawy potrzebny będzie shaker lub naczynie, które może go zastąpić. Oryginalna frappe przyrządzana jest z kawy rozpuszczalnej, którą zalewa się zimną wodą, a po intensywnym wstrząśnięciu dodaje się jeszcze kostki lodu. Na wierzchu powstaje crema, charakterystyczna pianka. Frappe możemy również przyrządzić z kawy ziarnistej. Po zaparzeniu kawę należy schłodzić i dopiero przestudzoną ubić mikserem do frappe lub w shakerze. Do kawy frappe często dodaje się również mleko, chociaż oryginalnie przyrządzało się ją jedynie z kawy i kostek lodu.
Włosi, mistrzowie parzenia kawy, również mają swoje kawy mrożone. Najpopularniejsza z nich kawa freddo jest dość podobna do greckiej i cypryjskiej frappe. Zawsze przygotowuje się ją ze schłodzonego espresso, a więc kawy ziarnistej, którą ubija sią z dodatkiem mleka i muscovado, czyli ciemnego cukru, opcjonalne z cukrem białym, a często także z syropem cukrowym. Słodka, esencjonalna kawa z dużą ilością pianki i kruszonym lodem nie tylko doskonale orzeźwia, ale także pobudza dzięki dużej ilości kofeiny.
Jak zrobić kawę mrożoną po hiszpańsku i z owocami?
Fani intensywnej słodyczy powinni sięgnąć po kawę mrożoną po hiszpańsku. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego zimną kawę przygotowują ze schłodzonego espresso i mleka skondensowanego. Podana w wysokiej szklance kawa mrożona jest dwuwarstwowa, ale przed wypiciem kawę ze skondensowanym mlekiem należy dobrze wymieszać. Taką kawę Hiszpanie pijają również na ciepło.
Kawa mrożona często jest bazą do wszelkiego rodzaju deserów, do których najczęściej wykorzystuje się bitą śmietanę i syropy. Miłośnikom kawy mrożonej fit polecamy przygotowanie kawy mrożonej z owocami. Zamawiając taką kawę w kawiarni, najczęściej otrzymamy bombę kaloryczną – kawę z cukrem z dodatkiem bitej śmietany, lodów i owoców. Jednak najlepiej smakuje kawa mrożona, przygotowana z dobrej jakości ziaren kawy z dodatkiem spienionego mleka i owoców sezonowych lub mrożonych. Maliny, truskawki, borówki amerykańskie oraz banany z kawą komponują się najlepiej. Część owoców warto zblendować i wraz z kruszonym lodem dodać do kawy, na wierzch nałożyć ubite mleko i całość wyłożyć kawałkami owoców. Jeśli lubimy słodką kawę, do osłodzenia mrożonej kawy z owocami użyjmy miodu lub odrobiny ksylitolu, czyli cukru brzozowego – dzięki temu nasza kawa będzie zdrowa i mało kaloryczna.
Do przygotowywania kawy w upalne dni możemy również wykorzystywać wcześniej przygotowane kawowe kostki lodu. Są one również doskonałym dodatkiem do orzeźwiających drinków.