Jak przygotować kawę doskonałą? Poznaj triki baristów!
Każdy Twój poranek wygląda identycznie – wsypujesz dwie łyżeczki kawy do kubka, zalewasz wrzątkiem, dodajesz mleko i wypijasz duszkiem, aby jak najszybciej się obudzić? Jednocześnie uwielbiasz wyjścia do kawiarni, bo kawa smakuje tam naprawdę wybornie? Z pewnością wiele osób chciałoby delektować się równie pyszną kawą w domowym zaciszu. Często jednak brakuje nam wiary we własne umiejętności oraz czasu na to, aby przygotować naprawdę smaczną małą czarną. Na szczęście istnieje proste rozwiązanie, aby w domu cieszyć się kawą z prawdziwego zdarzenia – poznaj proste triki baristów, znajdź wolną chwilę i przekonaj się, że w prosty sposób możesz stać się kawowym mistrzem!
Każdy Twój poranek wygląda identycznie – wsypujesz dwie łyżeczki kawy do kubka, zalewasz wrzątkiem, dodajesz mleko i wypijasz duszkiem, aby jak najszybciej się obudzić? Jednocześnie uwielbiasz wyjścia do kawiarni, bo kawa smakuje tam naprawdę wybornie? Z pewnością wiele osób chciałoby delektować się równie pyszną kawą w domowym zaciszu. Często jednak brakuje nam wiary we własne umiejętności oraz czasu na to, aby przygotować naprawdę smaczną małą czarną. Na szczęście istnieje proste rozwiązanie, aby w domu cieszyć się kawą z prawdziwego zdarzenia – poznaj proste triki baristów, znajdź wolną chwilę i przekonaj się, że w prosty sposób możesz stać się kawowym mistrzem!
Pyszna kawa nie tylko w kawiarni
Wielu baristów jest zgodnych co do tego, że we własnym domu możemy przygotować naprawdę smaczną kawę. W kawiarniach napój ten produkowany jest w masowych ilościach – sprzęt tam jest przygotowany do tego, aby zaspokoić kawowy apetyt tłumów. Z tego powodu nie zawsze poświęca się kawie tyle uwagi, ile należy. Jednocześnie, najczęściej dzięki profesjonalnym ekspresom do kawy, uwielbiany czarny napój smakuje tam wyśmienicie. Doświadczeni bariści chętnie doradzają, aby poeksperymentować z kawą w domu – tam mamy odpowiednią ilość czasu, aby skupić się na wydobyciu prawdziwie doskonałego smaku i aromatu ziaren. Czego potrzebujesz? Przede wszystkim dobrej, najlepiej świeżo palonej kawy!
Jaką kawę wybrać?
Kiedy wybierasz się do sklepu i stajesz w alejce z kawą, doznajesz prawdziwych zawrotów głowy i z reguły wybierasz dokładnie ten sam produkt? Zmień to! Przede wszystkim zaopatrz się w młynek do mielenia ziaren – zmielona kawa błyskawicznie traci swoje walory, dlatego kupowanie kilogramowych opakowań nie jest dobrym pomysłem. O wiele lepiej jest kupić kawę ziarnistą i mielić ją przed przygotowaniem – proces ten, choć początkowo może wydawać się czasochłonny, z czasem staje się codziennym nawykiem – szczególnie kiedy przekonasz się, że świeżo mielona kawa smakuje o wiele lepiej.
Sporym problemem może być wybór odpowiednich ziaren. Bariści zgodnie zachęcają do tego, aby próbować różnych gatunków kawy – najczęściej wahamy się między popularną Arabicą i Robustą. Choć producenci uwielbiają wychwalać tę pierwszą jako najbardziej szlachetną, Robusta niczym nie ustępuje swojej rywalce. Warto wiedzieć, że Arabica ma nieco łagodniejszy, delikatnie kwaskowaty smak, natomiast Robusta jest ostrzejsza, odrobinę ziemista. Warto również poznać oferty pobliskich palarni kawy – wiele z nich oferuje niewielkie próbki ziaren. W ten sposób zyskasz możliwość poznawania nowych gatunków kawy, charakteryzujących się różnych smakiem i stopniem wypalenia. Zdecydowanie warto zaprzyjaźnić się z palarnią, jeśli odkryjesz w sobie talent do parzenia kawy.
Woda nie ma znaczenia? Wręcz przeciwnie!
Jeśli przez całe życie do parzenia kawy używałeś wyłącznie wody z kranu, z pewnością będziesz zaskoczony faktem, że nie jest ona odpowiednia do przygotowywania kawy. Warto stosować wodę butelkowaną – istotny jest stopień jej zmineralizowania. Kluczowym elementem doskonałej kawy jest również temperatura wody – optymalnie będzie, jeśli zalejesz kawę wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Co więcej, bariści wspominają o idealnym czasie parzenia – najlepiej będzie, jeśli kawa będzie parzyła się przez cztery minuty.
Zadbaj o proporcje
Planujesz zacząć przygotowywać pyszną kawę w domowym zaciszu? Koniecznie zaopatrz się w wagę kuchenną – dzięki temu będziesz mógł zadbać o dobre proporcje. Większość baristów zaleca stosowanie 6 lub 7 gramów kawy na 100 gramów wody – z reguły jest to jedna kopiasta łyżeczka. Warto jednak stosować wagę, ponieważ poszczególne typy kawy mogą różnić się objętością i wagą – kawy drobno mielone mogą mieć nieco większą objętość. Używanie wagi pozwoli Ci na zachowanie doskonałych proporcji, a co za tym idzie – uzyskanie doskonałego smaku kawy!
A może ekspres?
Coraz chętniej kupujemy ekspresy do kawy, dzięki którym możemy przygotować smaczną kawę we własnym domu. Wiele osób, rozpieszczonych profesjonalnymi ekspresami do kawy w firmie, chętnie dokonuje tego typu zakupu – to doskonała propozycja, jeśli chcesz codziennie pić pyszną kawę, a jednocześnie nie poświęcać na to zbyt wiele czasu. Do wyboru masz ekspresy, które przygotowują kawę z kapsułek lub takie, do których możesz użyć świeżo zmielonych ziaren – druga z opcji jest z pewnością o wiele lepsza i pozwoli Ci na wiele eksperymentów z rodzajami kawy. Ekspres to również świetny pomysł na prezent – jeśli znasz osobę która jest absolutnie uzależniona od kawy, ale codziennie pije tradycyjną “zalewajkę”, możesz mieć pewność, że taki podarunek będzie dla niej największą radością.
Jak przyrządzić doskonałą kawę – podsumowanie
Jak widzisz, abyś mógł cieszyć się kawą wyśmienitą niczym w ulubionej kawiarni, potrzebujesz kilku elementów. Przede wszystkim skup się na wyborze odpowiedniej kawy – najlepiej ziarnistej, którą zmielisz samodzielnie. Warto poznać oferty pobliskich palarni kawy – być może dzięki nim odkryjesz zupełnie nową jakość picia małej czarnej! Warto zaopatrzyć się w wagę kuchenną, zadbać o odpowiednie propozycje, użyć wody mineralnej o temperaturze 96 stopni… I gotowe! Podstawy już znasz – teraz wystarczy zacząć działać i delektować się wyśmienitą kawą, dzięki której Twoi przyjaciele zaczną wpadać do Ciebie z nieoczekiwaną wizytą, zamiast zapraszać Cię do popularnej kawiarni!