Jaką kawę pijesz? Są wśród nas tacy, którzy uważają picie kawy z mlekiem i cukrem niemal za świętokradztwo, inni natomiast wzbraniają się na myśl o kawie bez dodatków. Być może Ty również masz swoje głęboko zakorzenione przyzwyczajenia i chcesz, aby zostały one uwzględnione, kiedy wybierasz się w odwiedziny? Zacznij zatem o zapytania swoich gości, jaką kawę piją lub na jaką mają ochotę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyś namówił innych do zmiany zdania. Być może skuszą się na skosztowanie Twojego nowego nabytku – świeżo palonej kawy prosto z Nikaragui!
Słodkie ciasto do kawy – zapomnij!
Wiele osób uważa podawanie do kawy słodkiego, kremowego ciastka za szczyt dobrego smaku. Niestety… błędnie. Bardzo słodkie ciastko zakłóca proces delektowania się czarnym napojem, a jeśli do tego dojdzie maczanie ciasteczka w kawie… o zgrozo! Niemniej jednak nie musisz rezygnować ze słodkiej przekąski – jako dodatek do kawy świetnie sprawdzi się kawałek dobrej jakości gorzkiej czekolady lub ciastko korzenne.
Oczywiście zdarzają się sytuacje, kiedy zapraszasz swoich przyjaciół lub rodzinę na kawę i ciasto. W tych momentach podawanie czegoś słodkiego wraz z kawą nie jest niczym złym – wręcz przeciwnie, jest wysoce pożądane, szczególnie jeśli jesteście gromadką łasuchów lub jesteś mistrzem pieczenia wybornych ciast!
Mleko do kawy?
Podanie mleka do kawy jest w dobrym tonie. Pamiętaj jednak o tym, że nie może być zimne – dodanie do kawy zimnego mleka błyskawicznie wychłodzi napój, przez co nawet najlepsza, świeżo palona kawa straci walory smakowe. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie podanie mleka, które będzie odrobinę podgrzane. Sprawdzą się tutaj specjalne, niewielkie dzbanki do podawania mleka – najlepiej, aby były tożsame z filiżanką, w której podajesz kawę.
W czym podawać kawę?
To, w czym podasz kawę, jest szczególnie istotne. Oczywiście jeśli odwiedza Cię Twój wieloletni przyjaciel, najbardziej uszczęśliwisz go, podając mu kawę w jego ulubionym, ogromnym kubku, w którym pije u Ciebie kawę od lat. Jeśli jednak chcesz zabłysnąć, wybierz białe filiżanki. Klasyczna filiżanka do kawy powinna mieć 50-70 ml pojemności i odpowiednio grube, porcelanowe ścianki. Możesz ją lekko podgrzać, aby kawa dłużej pozostała ciepła. Jeśli podajesz espresso, warto dodać do niego szklankę wody – z pewnością zauważyłeś, że właśnie tak podaje się espresso w dobrych kawiarniach.
Twój gość wybrał latte? Podaj je w szklance, która będzie zwężana u dołu. Obecnie wybór filiżanek i szklanek do różnych typów kawy jest ogromny – warto zaopatrzyć się w kilka rodzajów. Szklanka do latte powinna mieć uchwyt – dzięki temu nie będzie konieczności trzymania w dłoni mocno rozgrzanego naczynia. W przypadku kawy mrożonej możesz zdecydować się na szklankę bez uchwytu – kawa jest zimna, więc nie będzie kłopotu z utrzymaniem jej w dłoni.
Kawowy savoir-vivre – podsumowanie
Jak widzisz, istnieje kilka zasad kawowego savoir-vivre. Warto je znać i pamiętać o nich – szczególnie kiedy odwiedza Cię przyszła teściowa lub ktoś z ważnych współpracowników. Jednocześnie możesz również odrobinę rozpieścić swoich przyjaciół – z pewnością poczują się ugoszczeni po królewsku, jeśli zadbasz o odpowiedni sposób podania kawy. Picie kawy to rytuał – warto go celebrować. Wybieraj świeżo paloną kawę i pobudzaj zmysły!