Większość z nas przyzwyczaiła się już do gorących poranków i jeszcze bardziej upalnych popołudni. Wiele osób w takie dni rezygnuje z kawy, wybierając raczej wodę, soki czy mrożoną herbatę. Niepotrzebnie! Niektóre rodzaje kawy mogą świetnie sprawdzić się nawet w najbardziej upalne dni – zapewnią orzeźwienie i dodadzą energii. Dowiedz się, po jaką kawę warto sięgnąć latem, kiedy pogoda nas rozpieszcza!
Czy latem należy zrezygnować z kawy?
Chyba każdy wielbiciel kawy zadaje sobie to pytanie, kiedy zaczynają się lato – tym bardziej, że w wielu poradnikach można znaleźć informacje o tym, że kawa silnie odwadnia i latem nie należy jej pić. Oczywiście picie dużych ilości kawy rzeczywiście może nie być do końca rozsądne, jednak jedna lub dwie filiżanki pysznej kawy z pewnością nikomu nie zaszkodzą. Wręcz przeciwnie – dodadzą energii i sprawią, że będziemy mogli jeszcze lepiej wykorzystać najpiękniejsze dni w roku.
Jaką kawę warto wybierać latem? To zależy przede wszystkim od naszych preferencji – jeśli kochasz espresso ze świeżo mielonych ziaren i nie wyobrażasz sobie poranka bez niego, prawdopodobnie nic nie skłoni Cię do rezygnacji z ulubionego napoju. Niemniej jednak lato to dobry czas na przygodę – również tę związaną z kawą. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na najlepszą kawę na letnie upały.
Grecka frappe – popularna kawa na letnie upały
Kawa mrożona frappe pochodzi z Grecji, a mieszkańcy krajów śródziemnomorskich sięgają po nią regularnie – i często nie ograniczają się do dwóch czy trzech filiżanek dziennie! Od pewnego czasu kawa ta jest bardzo popularna również w krajach o nieco chłodniejszym klimacie – na przykład w Polsce, gdzie latem chętnie wybieramy właśnie frappe. W czym tkwi jej sekret? Przede wszystkim w prostocie i wspaniałym smaku. Kawa frappe jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Aby ją przygotować, wystarczy ulubione espresso, kostki lodu i zimne mleko. To jednak absolutna podstawa, a frappe może być o wiele bardziej fantazyjne! Bita śmietana, lody, czekolada, słony karmel czy odrobina orzechów i owoców sezonowych – każdy z tych dodatków sprawi, że kawa frappe stanie się wyjątkowym doznaniem smakowym. I z pewnością świetnie sprawdzi się w letnie popołudnie!
Latte z dodatkami – niemrożona kawa na letnie upały?
Przepadasz za smakowymi latte, pełnymi słodkich syropów, bitej śmietany i różnorodnych dodatków? Uwielbiasz ten moment, kiedy kelner w ulubionej kawiarni stawia przed Tobą piękne, warstwowe latte w wysokiej szklance? Taka kawa również dobrze sprawdzi się latem – szczególnie jeśli mamy ochotę odrobinę się zrelaksować, oczywiście przy wyśmienitej kawie. Co prawda latte to nie kawa mrożona, jednak – jeśli nie przepadasz za kawami na zimno – może być najlepszym rozwiązaniem – najlepszą kawą na letnie upały.
Cold brew – kawa parzona na zimno?
Parzenie kawy z reguły kojarzy nam się z gorącą wodą, dzięki której możemy wydobyć z ziaren ich wyjątkowy aromat. To samo dotyczy herbaty, choć tutaj kwestia temperatur jest nieco bardziej złożona – wie o tym, każdy wielbiciel herbacianych liści. Okazuje się jednak, że kawę możemy zaparzyć, używając zimnej wody – wystarczy zastosować metodę cold brew. Brzmi nieprawdopodobnie? Być może, ale tylko do momentu, gdy pierwszy raz zaparzysz kawę na zimno. Metoda cold brew jest dość czasochłonna, jednak można przygotować ją w domu.
Jak przygotować kawę cold brew?
Aby uzyskać oryginalną cold brew, wystarczy świeżo mielona kawa (około 200 gramów). Należy umieścić ją w naczyniu i zalać litrem wody o temperaturze pokojowej. Tak przygotowana kawa musi stać przez 12 godzin! Warto więc za przygotowania wziąć się nieco szybciej, jeśli chcemy uraczyć gości takim napojem. Co jakiś czas można delikatnie potrząsnąć naczyniem, aby kawa się wymieszała. Po 12 godzinach kawę trzeba przefiltrować, używają papierowych filtrów. I gotowe! Tak przygotowany napój można podawać z mlekiem, cukrem, lodem czy syropami smakowymi. Nawet jeśli nie jesteś przekonany, warto spróbować. Podczas zimnego parzenia kawa traci swoją gorycz i kwasowość, a po 12 godzinach jest zaskakująco delikatna. Uwaga: taka kawa ma sporą zawartość kofeiny, dlatego można użyć jej także jako dodatek do deseru lub ciasta.
Kawa bezkofeinowa na upalne dni?
Lato to czas, kiedy mamy w sobie mnóstwo energii. Słońce budzi nas z samego rana, a zmrok nadchodzi bardzo późno. W tym czasie wiele osób nie potrzebuje aż tak intensywnego, kawowego pobudzenia, jak jesienią czy zimą. Nie jest to jednak powód, aby rezygnować z ukochanego smaku kawy! Latem doskonale sprawdzi się kawa bezkofeinowa – oczywiście ona również zawiera kofeinę, są to jednak minimalne ilości. To doskonała alternatywa dla „zwykłej” kawy, zawierającej dużą ilość kofeiny.
Znajdź swoją ulubioną kawę na letnie upały!
Niezależnie od tego, czy w letnie miesiące pozostaniesz wierny swojemu ulubionemu espresso, czy też postanowisz spróbować kawy frappe lub cold brew, pamiętaj o jednym – to dobrej jakości ziarna wpływają na smak kawy. Nie zależnie od tego, czy przyrządzasz mrożoną kawę na letnie upały, czy tradycyjną, gorącą kawę, wybieraj kawę świeżo mieloną dobrej jakości, najlepiej wypalaną w profesjonalnej palarni kawy. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się doskonałym smakiem o każdej porze roku!