Wchodzisz do popularnej kawiarni, sięgasz po kartę i czujesz, że nie wiesz co wybrać? Nic dziwnego – z reguły czekają tam na nas liczne propozycje, których nazwy niewiele nam mówią. Choć każdy doskonale wie, czym jest espresso, cappuccino czy latte (najlepiej z bitą śmietaną i porcją lodów), to inne rodzaje kawy brzmią nieco tajemniczo. Dziś przybywamy z pomocą i wyjaśniamy, czym różnią się poszczególne rodzaje kawy – dzięki tej wiedzy już nigdy nie dokonasz złego wyboru, a może nawet zabłyśniesz wśród przyjaciół lub współpracowników!

Espresso – to z całą pewnością jeden z najbardziej popularnych rodzajów kawy. Sięgamy po nią, kiedy potrzebujemy szybkiego i maksymalnego pobudzenia. Wybierając tę propozycję, warto poprosić również o szklankę wody – pozwoli ona na oczyszczenie kubków smakowych, dzięki czemu w pełni docenisz smak i aromat kryjące się w tej maleńkiej kawie o potężnej mocy. Standardowe espresso to około 25-30 ml płynu – woda przepuszczona została przez mielone ziarna, po drodze “zabierając” z nich wszystko, co najlepsze. Warto wiedzieć, że słowo espresso nie ma nic wspólnego z tempem przygotowania czy choćby picia kawy. Pochodzi ono od włoskiego (to właśnie Włochy są ojczyzną tego napoju) słowa espressivo – wyrazisty. I takie właśnie jest espresso!

Cappuccino – delikatne, kremowe, łagodne w smaku… kto z nas nie przepada za subtelnym, kojącym zmysły cappuccino? Podstawę dla niego stanowi espresso – na dnie filiżanki umieszczane jest 25 ml tego czarnego napoju. Następnie dodaje się do niego spienione mleko – maksymalnie 125 ml – powinno być całkowicie pozbawione pęcherzyków, bardzo gęste, przypominające mleczną piankę. Cappuccino ma piękną, orzechową barwę, a dla wielu osób jest prawdziwą kwintesencją tego, co w kawie najlepsze.

Latte – to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią rozpieszczać swoje podniebienie, a jednocześnie nie przepadają za mocnym aromatem kawy. Zawiera ono więcej mleka – nawet 200 ml – dzięki czemu staje się niezwykle łagodne w smaku. Latte doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, takimi jak czekoladowe posypki czy lody – w ten sposób powstają wyborne desery, będące doskonałą propozycją na popołudniowe wyjście. Pamiętaj, że latte powstało po to, aby rozpieszczać Twoje zmysły – doceń tę chwilę tylko dla siebie i ciesz się delikatnym pobudzeniem oraz prawdziwym bogactwem smaku.

Latte macchiato – to z pewnością ten rodzaj kawy, który sprawia najwięcej problemów językowych. Warto wiedzieć, że samodzielne macchiato to espresso z niewielkim dodatkiem mleka – można powiedzieć, że jest jedynie splamione mleczną pianką. Z kolei latte macchiato to całkowita odwrotność w przyrządzaniu kawy – proces rozpoczyna się od spienienia dużej ilości mleka. Kiedy jest już doskonale gęste, dodaje się do niego kawę – w ten sposób powstają specyficzne warstwy. Najniższa z nich to mleko, następnie mleko wymieszane z kawą, a na samej górze – mleczna pianka. Macchiato to uczta zarówno dla kubków smakowych, jak i dla oczu. Warto skusić się również na niewielki dodatek bitej śmietany!

Mocha – uwielbiasz słodkie desery? A zatem właśnie tę kawę powinieneś wybrać podczas wizyty w kawiarni. Jest to połączenie mocnej, aromatycznej kawy z najwyższej jakości czekoladą – takie połączenie uszczęśliwi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Proces przygotowania tej kawy jest wyzwaniem dla łasuchów – w filiżance umieszcza się świeżo roztopioną czekoladę (mleczną, gorzką lub białą), a następnie dodaje się do niej porcję espresso. Dodatek bitej śmietany lub cynamonu uczyni z niej najlepszy deser – pobudzenie i słodka przekąska w jednym? Tak, to mocha!

Flat white – dla wielu osób nieco bardziej wymyślna nazwa dla zwykłej kawy z mlekiem, którą pijemy najczęściej w domowym zaciszu. Jest to podwójne espresso z dodatkiem pełnotłustego mleka – nie jest ono jednak spienione, więc napój nie ma tak dużej objętości jak latte. Pija się ją bez dodatków, jest to zatem dobra propozycja dla osób, ceniących sobie tradycyjne metody przygotowywania kawy.

Irish coffee – czyli to, co lubimy najbardziej! A przynajmniej niektórzy z nas, czyli Panowie, będący zwolennikami whisky. Kawa po irlandzku serwowana jest z różnymi rodzajami alkoholu – z wódką, koniakiem czy rumem. Najczęściej jest to jednak najprawdziwsza szkocka whisky. Pobudza, rozgrzewa, wprawia w dobry nastrój – doskonała na jesienne i zimowe popołudnia. Irish coffee podawana jest najczęściej w specyficznych przezroczystych szklankach, które zostały podgrzane. Dzieli się na ciemną i jasną warstwę – nie należy ich mieszać, powinny zostać rozdzielone. Kawa irlandzka ceniona jest przede wszystkim za swój głęboki aromat i nadzwyczajne bogactwo smaków – jeśli tylko masz taką możliwość, warto skusić się na tę propozycję!

Caffe frappe – kawa mrożona, nazywana również kawą grecką, to doskonały pomysł na relaks z upalne dni. Aby ją przygotować, potrzebujesz jedynie kawy rozpuszczalnej, mleka cukru i małego miksera, ewentualnie bitej śmietany. Przez całe lato kawiarnie kuszą nas rozmaitymi kompozycjami z caffe frappe w roli głównej – nie ma tu żadnych ograniczeń, dlatego często pojawiają się w niej rozmaite dodatki, takie jak czekolada, słodkie posypki i syropy, a nawet świeże owoce. Caffe frappe z malinami i borówkami to zdecydowanie coś, czemu nie można się oprzeć!

Inne rodzaje kawy

Choć opisane rodzaje kawy są w Polsce najbardziej popularne, na świecie istnieje o wiele więcej tradycji, związanych z przygotowywaniem i piciem tego napoju. Dużym zaskoczeniem może być kawa z miodem, ristretto – czyli maleńka kawa o jeszcze mniejszej objętości niż espresso czy freddo, czyli espresso na zimno. Jeśli często podróżujesz, warto poznawać nowe gatunki kawy i pytać nie tylko o sposób ich przyrządzania, ale też związane z nimi rytuały. Kawa to ogrom możliwości – odkrywaj je i ciesz się smakiem najbardziej cenionego napoju na świecie!

Comiesięczna subskrypcja to świetny sposób na upewenienie się, że w Twoim domu nigdy nie zabraknie świeżo palonej, ulubionej kawy.