Swipe to the left

Palarnia kawy – to tutaj wydobywamy niezwykły smak ziaren

Palarnia kawy – to tutaj wydobywamy niezwykły smak ziaren
27 lipca 2018

Zastanawiałeś się kiedyś, skąd bierze się kawa, po którą sięgasz codziennie rano? Najczęściej ma ona za sobą długą drogę – z odległej plantacji, przez palarnię, aż do Twojej kuchni. Palarnia kawy to miejsce, w którym wydobywany jest najwspanialszy smak i aromat ziaren – nie bez powodu powstaje ich coraz więce, a często tworzone są przez prawdziwych pasjonatów kawy, którzy o tych niepozornych ziarenkach wiedzą o wiele więcej, niż moglibyśmy przypuszczać.

Dlaczego palenie kawy jest tak ważne?

To właśnie podczas procesu palenia kawa zyskuje doskonałe bogactwo smaków oraz specyficzny kolor. Jest to ostatni etap jej produkcji – prosto z palarni kawa dostarczana jest do restauracji, kawiarni, sprzedawców oraz do indywidualnych odbiorców, którzy nie zadowalają się sklepowymi mieszankami. Bardzo istotne jest, aby kawa była wypalana w jak najkrótszym czasie przed spożyciem – ziarna błyskawicznie tracą swój aromat, przez co ubywa cennych walorów smakowych. Obecnie najlepsze palarnie kawy zaczynają wypalać ziarenka dopiero po zamówieniu złożonym przez klienta – dzięki temu otrzymuje on, to co najlepsze w kawie, czyli bogate w aromat ziarna.

Proces palenia kawy odbywa się w specjalnych piecach, które rozgrzane są do temperatury od 240 do 270 stopni Celsjusza. Samo wypalanie trwa od kilku do kilkudziesięciu minut – od tego zależy jej smak, kwasowość oraz goryczka. Jeśli marzysz o tym, aby przygotować doskonałą kawę, warto znaleźć profesjonalną palarnię kawy w swoim mieście – być może będzie tam możliwość zakupu niewielkich ilości świeżo palonej kawy, dzięki której zarówno Ty, jak i Twoi bliscy będziecie mogli zaskoczyć swoje kubki smakowe zupełnie nową jakością tego ważnego napoju.

Sposoby palenia kawy – co musisz wiedzieć?

Większość palarni kawy oferuje trzy lub cztery stopnie wypalania ziaren. Jasne palenie zapewnia jej najwyższą zawartość kofeiny, a zarazem najbardziej łagodny smak. Ziarna wypalane jasno mogą nieco przypominać herbatę, a ich aromat jest bardzo bogaty – krótki proces palenia oraz stosunkowo niska temperatura nie pozwalają na utracenie olejków eterycznych, dzięki czemu wokół ziaren unosi się wyjątkowy, pochodzący prosto z natury zapach kawy.

Średnie palenie kawy to z pewnością najczęściej stosowana metoda – to właśnie tak palone ziarna spożywamy, kupując kawę w sklepie. Proces ten pozwala na uzyskanie doskonałej harmonii pomiędzy zawartością kofeiny w ziarnach, ich aromatem i kwasowością. Jeśli dotychczas nie eksperymentowałeś z kawą z palarni, warto zacząć od ziaren palonych w średniej temperaturze. Średnio ciemne palenie kawy, czyli coś pomiędzy paleniem średnim a ciemnym, pozwala na całkowite zlikwidowanie kawowej goryczki, a jednocześnie wydobywa z ziaren o wiele głębszy aromat.

Ciemne palenie kawy to metoda dla prawdziwych koneserów – wysokie temperatury w piecu oraz długi czas wypalania ziaren sprawiają, że kawa ta staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ciemno palone ziarna są czarne i błyszczące. Zyskują też zupełnie nowe aromaty – od dymnego po orzech czy czekoladę. Z pewnością pasjonaci kawy znajdą tu dla siebie szerokie pole do eksplorowania – warto jednak wiedzieć, że palenie ciemne usuwa większość kofeiny z ziaren, dlatego po tę kawę warto sięgnąć dla jej walorów smakowych, a nie dla pobudzenia.

Palarnia kawy w domowym zaciszu?

Fascynuje Cię proces palenia ziaren i wydobywania z nich kolejnych aromatów dzięki temperaturze. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś urządził sobie własną palarnię kawy – do tego celu wystarczy Ci piekarnik z funkcją termoobiegu i oczywiście ziarna! Zacznij od wypalania metodą średnią – już 15 minut w temperaturze około 240 stopni pozwoli Ci na uzyskanie doskonałego smaku. Prosto z piekarnika przełóż ziarna do młynka, a następnie przygotuj świeżo paloną kawę – prawda, że smakuje nadzwyczajnie?

Palarnia kawy – podsumowanie

Palarnie kawy kryją w sobie olbrzymi potencjał – warto go odkrywać, aby móc poznawać nowe smaki i aromaty. Choć sklepowe propozycje są często wysokiej jakości, świeżo palona kawa to zupełnie inny poziom smakowych doznań – zniewalający aromat przywodzi na myśl odległe zakątki świata, w którym uprawiana była nasza kawa. Pozwól sobie na krótką podróży do krainy najlepszych ziaren i poczuj się niczym w najlepszej kawiarni – dzięki temu z pewnością odwiedzisz pobliską palarnię kawy po raz kolejny.

Opublikowane w: Kawa