Swipe to the left

Latte art - bo kawa to sztuka!

Latte art - bo kawa to sztuka!
20 listopada 2018

Latte art – bo kawa to sztuka!

Niezwykły smak kawy, jej uwodzicielski aromat… aby cieszyć się świeżo paloną kawą, z reguły wykorzystujemy dwa z pięciu zmysłów: smak i węch. Istnieją jednak sposoby na to, aby jeszcze bardziej cieszyć się kawą – wzbogacenie jej o inspirujące wzory sprawi, że kawa będzie cieszyła również nasz wzrok. Latte art – bo o tej wyjątkowej sztuce mowa – to doskonała propozycja dla każdego, kto osiągnąć już mistrzostwo w paleniu kawy i szuka kolejnych pomysłów na podawanie jej w bardziej pomysłowy sposób. Skąd wzięło się Latte art i co zrobić, aby własnoręcznie przyrządzona, świeżo palona kawa zachwycała nie tylko smakiem, ale też bajecznymi wzorami?

Niezwykły smak kawy, jej uwodzicielski aromat… aby cieszyć się świeżo paloną kawą, z reguły wykorzystujemy dwa z pięciu zmysłów: smak i węch. Istnieją jednak sposoby na to, aby jeszcze bardziej cieszyć się kawą – wzbogacenie jej o inspirujące wzory sprawi, że kawa będzie cieszyła również nasz wzrok. Latte art – bo o tej wyjątkowej sztuce mowa – to doskonała propozycja dla każdego, kto osiągnąć już mistrzostwo w paleniu kawy i szuka kolejnych pomysłów na podawanie jej w bardziej pomysłowy sposób. Skąd wzięło się Latte art i co zrobić, aby własnoręcznie przyrządzona, świeżo palona kawa zachwycała nie tylko smakiem, ale też bajecznymi wzorami?

Krótka historia Latte art

Skąd wzięła się sztuka rysowania na kawie? Legenda, krążąca wśród baristów głosi, że w późnych latach dziewięćdziesiątych, w małej kawiarni w Seattle, pracował niejaki David Schomer. Przygotowywał on wiele kaw dziennie, do każdej z nich dodając sporą ilość mlecznej pianki. Praca absorbowała go tak bardzo, że nie przywiązywał zbyt wielkiej uwagi do tego, jakie wzory powstają na jej powierzchni. Jego klienci wykazali się jednak prawdziwie artystyczną duszą, odnajdując w piance coraz bardziej inspirujące wzory. Z czasem wielbiciele kawy zaczęli prosić Davida, aby przygotował im cappuccino z malowidłem. Schomer chętnie spełniał te prośby, tworząc coraz bardziej wymyślne wzory na kawach – dzięki temu przytulna kawiarni w Seattle stała się kolebką sztuki Latte art.

W późniejszych czasie David Schomer skutecznie spopularyzował Latte art w całej Ameryce. Dzisiaj organizowane są coroczne mistrzostwa Latte art – w wielu krajach, również w Polsce, a także ogólnoświatowe. Cały świat zachwyca się też niezwykłą sztuką malowania na kawie i coraz częściej chcemy spróbować własnych sił w Latte art w zaciszu własnego domu.

Latte art – czym jest?

Chyba nikt nie potrzebuje specjalnych wyjaśnień, czym jest Latte art. Jest to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mlecznej pianki na powierzchni espresso. Z reguły rysuje się serca, rozetki lub tulipany, jednak bariści z bardziej artystyczną duszą tworzą bardziej skomplikowane wzory, takie jak łabędzie czy napisy.

Istnieją dwa rodzaje Latte art. Pierwszy z nich to free pouring, czyli sztuka wlewania mleka do kawy. Bardzo istotna jest tutaj zarówno temperatura, jak i konsystencja espresso i mleka. Spieniane jest przy pomocy gorącej pary, a od umiejętności w spienianiu mleka zależy ostateczny efekt. Drugi rodzaj Latte art to etching – polega on na wykorzystywanie specjalnych patyczków, szablonów, wzorów oraz kolorowych syropów do kawy. Osoby, zajmujące się Latte art, wybierają z reguły free pouring, ponieważ nie jest tak czasochłonny. W przypadku rodzaju etching malowanie na kawie zajmuje wiele czasu, przez co może ona stracić temperaturę – a przecież nikt nie przepada za zimną kawą, nawet jeśli namalowany na niej wzór jest najpiękniejszy.

Jak tworzyć wzory Latte art?

Tworzenie wzorów Latte art należy zacząć od udoskonalenia swojej umiejętności przygotowania kawy. W końcu wzór ma być jedynie uzupełnieniem jej smaku i aromatu, a także subtelnym sposobem na jeszcze dokładniejsze rozpieszczenie naszych zmysłów. Aby przygotować doskonałe espresso, warto sięgnąć po dobrej jakości świeżo paloną kawę – dzięki temu będzie miało bogatszy smak i aromat. Niezwykle istotne jest również użycie odpowiedniego mleka. Z reguły zaleca się, aby było to tłuste mleko krowie – o zawartości minimum 3,2% tłuszczu. Niektórzy bariści jednak przyznają, że stosują mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i wzory na kawie są bardzo wyraźne i trwałe. Podczas spieniania mleko zwiększa swoją objętość o około 20% – bardzo ważne jest, aby zacząć spieniać mocno schłodzone mleko. W trakcie spieniania zostaje ono podgrzane do temperatury około 60-70 stopni. Po wygładzeniu i pozbyciu się pęcherzyków powietrza należy zacząć powoli przelewać mleko na powierzchnię espresso. Choć pierwsze próby mogą być nieudane, z czasem z pewnością uda Ci się wyczuć odpowiednie proporcje. Zacznij od prostych wzorów, takich jak serce czy rozeta – kto wie, być może odkryjesz w sobie prawdziwego artystę i z czasem zaczniesz tworzyć bardziej skomplikowane wzory?

Spróbuj swoich sił w Latte art!

Osoby, które nie mają cierpliwości do malowania na kawie, a chciałyby cieszyć się pięknymi wzorami na swoim latte lub cappuccino, mogą sięgnąć po specjalne szablony i dekoratory do kawy – mnóstwo wzorów sprawi, że każdego dnia będziesz mógł cieszyć się nowym rysunkiem na swojej świeżo palonej kawie. Niemniej jednak warto wyposażyć się w specjalny spieniacz do mleka i spróbować swoich sił w Latte art – wystarczy odrobina umiejętności i cierpliwości, aby zachwycić domowników i gości!